SprávySvet

Americký vojak Gordon Black, ktorého zatkli v ruskom Vladivostoku, zostáva vo vyšetrovacej väzbe

24.5.2024 (SITA.sk) – Americký vojak, ktorého začiatkom mesiaca zatkli v ruskom Vladivostoku pre krádež, musí zostať vo väzbe. Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti v piatok informovala, že Gordon Black neuspel s jeho odvolaním a vo vyšetrovacej väzbe bude najmenej do 2. júla.

Niekoľkí americkí predstavitelia začiatkom mája uviedli, že 34-ročný štábny seržant bol umiestnený v Južnej Kórei a bol v procese návratu domov do Fort Cavazos v Texase.

Vinu vraj priznal a spolupracuje

Namiesto toho Black, ktorý je ženatý, podľa nich odcestoval do Ruska za dlhoročnou priateľkou.

Zadržali ho vo Vladivostoku, významnom vojenskom a komerčnom tichomorskom prístave na ruskom Ďalekom východe, a obvinili ho z toho, že ju okradol.

Podľa RIA Novosti, ktorá citovala miestnu políciu, Black priznal vinu a spolupracuje s vyšetrovateľmi.

Zadržiavajú viacero Američanov

Blackovo zatknutie ešte viac komplikuje vzťahy USA s Ruskom, ktoré sú na pozadí ruskej vojny na Ukrajine čoraz napätejšie.

V Rusku zadržiavajú viacero Američanov. Medzi nimi sú napríklad bývalý príslušník námornej pechoty Paul Whelan a reportér novín Wall Street Journal Evan Gershkovich, ktorí sú obvinení zo špionáže

Viac k témam: Americký vojak
Zdroj: SITA.sk – Americký vojak Gordon Black, ktorého zatkli v ruskom Vladivostoku, zostáva vo vyšetrovacej väzbe © SITA Všetky práva vyhradené.