SprávySvet

Josep Borrell žiada od Moskvy vysvetlenie, prečo Rusi odstránili estónske bóje na rieke Narva

24.5.2024 (SITA.sk) – Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v piatok vyhlásil, že požaduje vysvetlenie Moskvy, prečo ruská pobrežná stráž deň predtým odstránila estónske bóje na rieke medzi Ruskom a Estónskom.

Incident je podľa neho „súčasťou širšieho modelu provokatívneho správania a hybridných akcií Ruska“.

Provokatívne a neprijateľné činy

Aj Tallinn to považuje za provokatívny incident. V piatok si estónske ministerstvo zahraničia predvolalo ruského charge d’affaires.

Tlačová agentúra BNS citovala estónskeho ministra zahraničia Margusa Tsahknu, ktorý povedal, že ruskému zástupcovi jasne povedali, že „takéto činy sú provokatívne a neprijateľné“.

Po desaťročia Estónsko a Rusko väčšinou po vzájomnej dohode v lete dávajú na rieku Narva bóje. Rieka preteká mestami Narva na estónskej strane a Ivangorodom na ruskej strane.

Koryto rieky sa časom mení

Vedúci lokálnej estónskej pobrežnej stráže Eerik Purgel vysvetlil, že každý rok kontrolujú značenie lodných trás, pretože „koryto rieky sa časom mení“.

Rusko však vlani uviedlo, že nesúhlasí s umiestnením estónskych bójí. Tento rok sa podľa Purgela Estónci rozhodli osadiť bóje podľa dohody z roku 2022, pretože sú dôležité pre predchádzanie navigačným chybám.

Prvých 50 bójí dali na rieku 13. mája, no polovicu z nich o desať dní ruská pobrežná stráž odstránila.

Viac k témam: bóje na rieke Narva, Medzinárodné vzťahy
Zdroj: SITA.sk – Josep Borrell žiada od Moskvy vysvetlenie, prečo Rusi odstránili estónske bóje na rieke Narva © SITA Všetky práva vyhradené.