SprávySvet

Roth Neveďalová: Rozširovanie EÚ je dôležité, pomáha aj s jej obohacovaním

25.5.2024 (SITA.sk) – Rozširovanie je dôležité, pomáha aj s jej obohacovaním, myslí si kandidátka vo voľbách do Európskeho parlamentu a súčasná europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD). Dodala, že v súčasnosti je deväť krajín, o ktorých sa hovorí, že by mohli rozšíriť Európsku úniu.

Nové spôsoby členstva

Ja z týchto 9 krajín by som si vybrala práve krajiny Balkánu, ako je napríklad Srbsko, Macedónsko, Čierna hora, ktoré podľa mňa sú najbližšie k tomu členstvu v EÚ. Aj SR dlhodobo zastáva takú pozíciu, že sa snaží podporovať tieto krajiny, ktoré sa potenciálne chcú stať členom EÚ,“ vraví.

>>> Celý rozhovor s Katarínou Roth Neveďalovou

Zdôraznila ale potrebu splniť podmienky členstva v Únii, dodala, že sú nastavené pre všetkých rovnako, a ktokoľvek ich splní má právo ašpirovať na členstvo. Pri otázke vstupu Ukrajiny do EÚ vníma Roth Neveďalová ako problematické to, že EÚ začína „vymýšľať nejaké nové spôsoby členstva„, aby sa tomuto štátu uľahčil vstup do Únie.

Legálna migrácia je potrebná

Považujem to za nefér. My sa budeme snažiť podporiť Ukrajinu, to sme sľúbili, aj táto vláda sľúbila, že to podporí, ak bude treba nejaké rokovania, alebo vyjednávačov, alebo ľudí, ktorí budú pomáhať s prechodom, ale Ukrajina musí splniť podmienky tak, ako všetci ostatní,“ zdôraznila.

Dôraz kládla aj na rovnaké podmienky pre všetkých a na to, aby bol proces spravodlivý pre každého. V otázke migrácie vyjadrila Roth Neveďalová názor, že legálna migrácia je potrebná, a to aj kvôli trhu práce. Poukázala pritom, že napríklad na Slovensku sú tisíce neobsadených pracovných miest.

Dobrý nástroj rozvojovej pomoci

Čiže my potrebujeme tých ľudí, ktorí sú schopní pracovať, chcú prísť a pracovať na území EÚ, ale chceme si ich vybrať. Nechceme ľudí, ktorí sem prídu, majú pochybný pôvod, o ktorých nič nevieme a môžu byť naozaj odhocikadiaľ,“ vraví europoslankyňa. Zdôraznila i potrebu regulácie nelegálnej migrácie a poukázala na potrebu spolupráce s tretími krajinami.

Máme veľmi dobrý nástroj rozvojovej pomoci. My sme najväčší donor na svete ako EÚ, podporujeme projekty v rôznych častiach sveta,“ vysvetlila Roth Neveďalová. Prevenciu konfliktov a problémov, ktoré vedú k migrácii vníma práve v rôznych projektoch a v podpore demokracie a ľudských práv.

Viac k témam: Europoslankyňa, Migrácia, Vstup do EÚ, Vstup Ukrajiny do EÚ
Zdroj: SITA.sk – Roth Neveďalová: Rozširovanie EÚ je dôležité, pomáha aj s jej obohacovaním © SITA Všetky práva vyhradené.