Ekonomika

Tržby obchodov sa po ich otvorení zdvojnásobili, na dobehnutie vlaňajška to však nestačilo

15.12.2021 (Webnoviny.sk) – Kupujúci zareagovali na otvorenie kamenných obchodov okamžite a tržby sa zo dňa na deň zdvojnásobili. Ako však ďalej uviedol Inštitút finančnej politiky (IFP), na dobehnutie minuloročných nákupov to však zatiaľ nestačilo.

Výpadok tržieb pretrváva aj v reštauráciách a ubytovaní, ktoré naďalej obmedzujú pandemické opatrenia.

Dobiehanie predvianočných nákupov

„Uvoľnenie pandemických opatrení viedlo koncom minulého týždňa k nárastu tržieb v ostatnom maloobchode. Zákazníci sa tak sčasti snažili dobehnúť vynechané predvianočné nákupy v kamenných predajniach v dôsledku čoho sa tržby vrátili nad svoju priemernú úroveň spred zavedenia lockdownu,“ informoval inštitút.

Opatrenia majú spravidla menší vplyv na tržby reťazcov a potravín, ktoré fungujú bez výraznejších obmedzení nepretržite.

Tržby sú oproti minulému roku nižšie

Napriek pozitívnemu vplyvu uvoľnenia opatrení celkové maloobchodné tržby medziročne stále zaostávajú. V porovnaní s rovnakými dvanástimi dňami minulého roka sú tržby eKasy v maloobchode nižšie o približne 15 %.

Uvoľnenie opatrení malo zatiaľ len minimálny vplyv na sektor pohostinstva. Fungovanie reštaurácií a ubytovacích zariadení je podľa inštitútu naďalej obmedzené a preto sa tržby týchto prevádzok vyvíjajú podobne ako počas lockdownu.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Tržby obchodov sa po ich otvorení zdvojnásobili, na dobehnutie vlaňajška to však nestačilo © SITA Všetky práva vyhradené.