Vylaďte vianočné menu do dokonalosti: Ako správne nakombinovať chute na štedrovečerný stôl?

22.12.2021 (Webnoviny.sk) – Vianočné sviatky sú symbolom pokoja a času stráveného s blízkymi. Čaro tohto obdobia vrcholí, keď sa všetci zídu pri štedrovečernom stole, na ktorý nepochybne patria aj obľúbené nápoje. A keďže u Slovákov je ich súčasťou aj zlatistý mok, sládok Ján Píry z Plzeňského Prazdroja Slovensko poradí, ako chute tradičných jedál a piva skombinovať tak, aby spolu správne ladili. Nechajte sa inšpirovať odborníkom!

Kapustnica

Azda najznámejším jedlom, ktoré si vychutnávali už naši predkovia, je kapustnica. Už tradične si ju Slováci spájajú práve s adventom a Novým rokom, no bez problémov si na nej pochutia aj počas celého roka. Tá vianočná je ale výnimočná a každá domácnosť do nej pridáva svoju špeciálnu ingredienciu. A tak v nej okrem kapusty, húb či klobásy môžeme nájsť aj bravčové či údené mäso, slivky, zemiaky, dokonca aj rybu. Nech už do svojho rodinného receptu pridáte čokoľvek, správnym parťákom k tomuto jedlu bude Šariš Zlatá 12 %. Tento ležiak sa vyznačuje chmeľovou arómou a príjemnou horkosťou, ktorá podčiarkne kyslé tóny vašej sviatočnej kapustnice.

Vyprážaný kapor s tradičným zemiakovým šalátom

Na vianočný stôl neodmysliteľne patria aj ryby, ktoré sú pôstnym jedlom a mnohým Slovákom  sa štedrovečerná večera spája práve s vôňou a chuťou praženého kapra. Podľa tradície sa zvykne dávať jeho šupina pod obrus spolu s peniazmi, aby v ďalšom roku „neodplávali“ z domácnosti spolu s ním. Kapra si zväčša vychutnávame v praženej podobe s jemne kyslým zemiakovým šalátom s majonézou. Dokonalo sa k nemu vďaka svojej výraznej chuti hodí ležiak Pilsner Urquell.

Šošovicová polievka

Šošovica je symbolom bohatstva a blahobytu. Hovorí sa, že rodina bude mať toľko peňazí, koľko je šošovice v hrnci, kde sa polievka varila. Práve preto patrí na vianočný stôl mnohých Slovákov. K tejto sýtej polievke sa rozhodne hodí Šariš Zlatá 12 %, ktorá dokonalo podčiarkne chuť tohto sviatočného jedla.

Rezeň so šalátom

Táto nestarnúca klasika je často alternatívou pre tých, ktorí neobľubujú ryby. Slováci si najradšej pochutnávajú na bravčových, ale aj hydinových rezňoch, ktorých najčastejším spôsobom prípravy je klasický trojobal. Nepochybne k nim patrí aj už spomínaný zemiakový šalát. A keďže ku klasike patrí klasika, nemôžete spraviť chybu, ak si k tomuto jedlu vyberiete tradičný Pilsner Urquell.

Štedrák

A čo by to boli za sviatky bez dezertu? Štedrák je koláč s najdlhšou históriou a symbolizuje štedrosť a hojnosť. Ide o klasický múčnik, v ktorom nájdete aj orechy či mak. Zvyčajne sa servíruje aj so slivkovým lekvárom a na stole nesmie chýbať počas celých sviatkov. Sladkú chuť zvýrazníte a osviežite pohárom tmavého piva, akým je Šariš tmavý. Jeho karamelové tóny hrajú v dokonalej súhre s múčnikmi a dezertmi.

Obľúbený zlatý mok môžete v tomto období nájsť v obchodoch aj v špeciálnych vianočných viacbaleniach s pohárom, ktoré zaručene potešia každého milovníka piva a pozdvihnú vaše vianočné menu na inú úroveň – či už ide o Šariš Zlatú 12 % alebo Šariš tmavý, ale aj ležiak Pilsner Urquell, ktorý sa dá v tieto dni kúpiť navyše aj v štýlovom plechovom kufríku, či v špeciálnej retro plechovke s objemom 750 ml.

Informačný servis

Viac k témam: menu, PR, Vianoce, vianočné menu
Zdroj: Webnoviny.sk – Vylaďte vianočné menu do dokonalosti: Ako správne nakombinovať chute na štedrovečerný stôl? © SITA Všetky práva vyhradené.