PR a inzercia

Praktické tipy a inšpirácie pre návrh peknej jedálne

Je srdcom a ústredným bodom bytu alebo domu. V jedálni ľudia nielen jedia, ale sa stretávajú s priateľmi, robia si úlohy a hrajú hry. Aby vám však poskytovala jedáleň tento obrovský komfort a slúžila pritom základnému účelu, je potrebné si ju adekvátne zariadiť a vybaviť všetkým potrebným.

A práve v našom článku vám predstavíme zoznam krokov a tipov, ktoré medzi tieto dôležité opatrenia patria a vytvárajú z jedálne oázu pokoja.

Prispôsobte jedálenský stôl svojim potrebám

Aby ste sa cítili príjemne, vyberte si nový jedálenský stôl v závislosti od veľkosti vašej rodiny a nie podľa toho, či dvakrát alebo trikrát do roka pozvete niekoho na veľkú párty. Ak je stôl rozťahovací, veľkosť si môžete ľahko kedykoľvek zmeniť.

Väčšina domácností má tiež obdĺžnikové stoly. Rozmýšľali ste ale niekedy nad okrúhlou verziou? Okrúhly stôl pre štyroch až šiestich ľudí pôsobí elegantne, všetci sedia spolu na rovnakej úrovni a môžu sa spolu pri jedle alebo lahodnej káve bez problémov rozprávať.

Aké rozmery sú ideálne?

Správna veľkosť rozhoduje o pohodlí. Ako sa ale meria potreba priestoru pre kuchynský stôl a stoličky? Ak máte záujem o okrúhly stôl, mal by mať priemer aspoň 120 centimetrov pre šesť osôb.  So šírkou 50 centimetrov na osobu sedíte blízko seba a so 70 centimetrami máte dostatočnú voľnosť pohybu. Šírka klasického stola by mala byť od 80 do 100 centimetrov. Čím širší, tým viac miesta máte v strede stola pre dekorácie, hrnce alebo fľaše od vína.

Stoličky do jedálne by nemali len pekne vyzerať

Ak si vyberáte k novému stolu aj štýlové jedálenské stoličky, nepodceňujte ich tvar, veľkosť ani materiálové prevedenie.

Podrúčky sú pri stoličkách možno dôležité pre pohodlie, no v kuchyni ich moc neoceníte. Myslite na to, že stolička by sa mala dať aj napriek opierkam zasunúť pod stôl a že je s opierkami o niečo širšia. Čalúnenie, či už látkové alebo kožené, má niekedy veľmi určujúci farebný efekt a malo by reagovať na farby v miestnosti.

Môže to byť zámerne zvolený kontrast alebo skôr rezervovaný. Ak máte málo miesta, nástenná lavica alebo dokonca rohová lavica vám môžu pomôcť ušetriť miesto. Lavička alebo stolička bez operadla je z dlhodobého hľadiska skôr nepohodlná a hodí sa viac k barovému pultu.

Nezabudnite si na tento luxus aj dobre posvietiť kvalitným osvetlením, z viacerých zdrojov a uvidíte, že posedenie v kuchyni sa zmení na príjemné trávenie voľného času.

Zdroj obrázka: Photographee.eu/Shutterstock.com