PR a inzercia

Vyskúšali ste ju? Celosvetovo najpestovanejšia strukovina a bohatý zdroj bielkovín

Tofu alebo fazuľový tvaroh je populárna potravina získaná zo sóje. Vyrába sa zrážaním čerstvého sójového mlieka, jeho lisovaním do pevného bloku a následným ochladením, v podstate rovnakým spôsobom, ako sa tradičný mliečny syr vyrába zrážaním a stuhnutím mlieka.

Tofu, základná zložka thajskej a čínskej kuchyne, môže byť na prípravu pokrmov spracované mnohými rôznymi spôsobmi, aby sa zmenila jeho štruktúra z hladkej a mäkkej na chrumkavú.

Nutričné výhody z konzumácie 100 g tofu sú 73 kcal / 304 kJ, 8,1 g bielkovín, 4,2 g tuku, 0,5 g nasýteného tuku a 0,7 g uhľohydrátov.

Hladiny vápnika v tofu sa líšia, preto si pri nákupe skontrolujte štítky a hľadajte produkt, ktorý má „kalcium set“ – to znamená, že do produktu bol pridaný.

Tofu má bohatý zdroj ochranných antioxidantov

Zamilovali ste si kvalitné tofu pre jeho chuť? Disponuje aj zdravotnými výhodami. Sójové produkty ako tofu obsahujú prírodné zlúčeniny nazývané izoflavóny, čo sú silné antioxidanty a ako také pomáhajú minimalizovať poškodenie známe ako oxidačný stres, ktoré spôsobujú molekuly nazývané voľné radikály. Ide o oxidačný stres, ktorý sa podieľa na starnutí a nástupe mnohých chronických ochorení. Sójové bôby sú obzvlášť bohaté na izoflavóny a poskytujú ďalšie aktívne rastlinné zlúčeniny, ako sú saponíny .

Môže zmierniť príznaky menopauzy

Izoflavóny sa tiež často opisujú ako fytoestrogény, čo znamená, že napodobňujú slabú formu hormónu estrogén v tele, ktorý pomáha pri perimenopauzálnych príznakoch, ako je zlá nálada a návaly tepla.

Genetika, vaša črevná mikroflóra a environmentálne faktory zohrávajú obrovskú úlohu v tom, ako naše telo reaguje na určité potraviny, takže zatiaľ nemôžeme povedať, či je strava bohatá na fytoestrogénne potraviny prospešná pre všetky ženy, určite však nie je konzumácia kvalitného tofu, ku ktorému sa skvele hodí čerstvá zelenina, na škodu.

Môže podporovať zdravie srdca

Pravidelné konzumovanie potravín bohatých na izoflavóny, ako je tofu, sa spája aj so zníženou hladinou cholesterolu. Pozorované je zníženie lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), typu často označovaného ako „zlý“ cholesterol, ako aj celkového cholesterolu. Pravidelná konzumácia strukovín, vrátane sóje, je spojená aj s nižším rizikom srdcových chorôb. Predpokladá sa, že je to preto, že sú bohatým zdrojom fytochemikálií, ako aj vlákniny.

Tofu je zdroj „kompletných“ rastlinných bielkovín

Sója, vrátane tofu, je užitočným zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré poskytujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré potrebujeme pre rast, opravu a funkcie, ako je imunita. Stráviteľnosť proteínu v sóji, ktorý vyjadruje, ako dobre naše telo dokáže proteín využiť, je dobrá, pričom niektoré štúdie naznačujú, že môže byť dokonca porovnateľná so živočíšnou bielkovinou