SprávySvet

Ukrajinské sily podľa Putina utrpeli v novej protiofenzíve „katastrofické“ straty

13.6.2023 (SITA.sk) –
Ruský vodca Vladimir Putin v utorok naznačil, že by mohol nariadiť svojim jednotkám, aby sa pokúsili zabrať viac územia na Ukrajine s cieľom ochrániť ruské oblasti susediace s Ukrajinou. Taktiež tvrdil, že ukrajinské sily utrpeli v novej protiofenzíve „katastrofické“ straty.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Šéf Kremľa na stretnutí s vojnovými korešpondentmi a blogermi uviedol, že neuvažuje o novej mobilizácii, no nevylučuje ju. Zopakoval naratív Kremľa, že sa zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dnipro je zodpovedná Ukrajina.

Uvedené stretnutie sa uskutočnilo po utorňajších raketových útokoch na centrálnu časť Ukrajiny, pri ktorých v meste Kryvyj Rih zomrelo 11 civilistov.

Putin taktiež presviedčal prítomných, že ukrajinská protiofenzíva nemá úspech. Tvrdil, že Ukrajina stratila 160 tankov a viac ako 360 iných obrnených vozidiel, zatiaľ čo Rusko od začiatku nového útoku prišlo len o 54 tankov.

Tieto tvrdenia nebolo možné okamžite overiť. Ukrajinskí predstavitelia zvyčajne straty nekomentujú. Biely dom neposkytol žiadnu okamžitú reakciu na Putinove tvrdenia. Nemenovaný americký predstaviteľ oboznámený s americkou spravodajskou službou však uviedol, že Putinove komentáre „nie sú presné“.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinská protiofenzíva
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinské sily podľa Putina utrpeli v novej protiofenzíve „katastrofické“ straty © SITA Všetky práva vyhradené.