SprávySvet

Koľko vojakov už prišlo o život od začiatku vojny? Američania tvrdia, že ruské straty sú vyššie

20.8.2023 (SITA.sk) – Počas prvých 18 mesiacov vojny na Ukrajine bolo zabitých alebo zranených takmer 500-tisíc ukrajinských alebo ruských vojakov. Ako referuje web news.sky.com, takýto odhad pre New York Times uviedli nemenovaní americkí predstavitelia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Počet mŕtvych alebo zranených vojakov počas vojny na Ukrajine je takmer nemožné zistiť. Kyjev nezverejňuje oficiálne čísla a Rusko svoje údaje výrazne podhodnocuje. Podľa amerických predstaviteľov sa však predpokladá, že ruské straty sú omnoho vyššie ako ukrajinské.

Americkí predstavitelia tvrdia, že Rusko dosiaľ prišlo o zhruba 300-tisíc vojakov, z toho približne 120-tisíc bolo zabitých. Kremeľ pritom vo svojich oficiálnych údajoch uvádza, že o život prišlo len 6-tisíc Rusov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Ukrajina podľa Američanov prišla o takmer 200-tisíc vojakov, z ktorých bolo asi 70-tisíc úmrtí a zhruba 120-tisíc zranených.

Tieto čísla však prichádzajú s upozornením, že sa predpokladá, že ruské jednotky prevyšujú Ukrajincov v pomere tri ku jednej. To znamená, že Kyjiv stráca väčšiu časť svojich síl.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Koľko vojakov už prišlo o život od začiatku vojny? Američania tvrdia, že ruské straty sú vyššie © SITA Všetky práva vyhradené.