Ekonomika

Prezident Si Ťin-pching sľubuje väčšiu otvorenosť čínskeho trhu a chce vykonať reformy štátnych podnikov

18.10.2023 (SITA.sk) – Čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil lepší prístup na čínsky trh pre medzinárodné firmy a nové financovanie presahujúce 100 miliárd dolárov pre ostatné rozvíjajúce sa ekonomiky. Uviedol to počas stredajšieho otvorenia ekonomického fóra k projektu Novej hodvábnej cesty.

Na fóre sa zúčastňujú zástupcovia z viac ako 130 prevažne rozvojových krajín vrátane najmenej 20 hláv štátov a predsedov vlád.

Peking pomohol vybudovať elektrárne, cesty, železnice a prístavy po celom svete a prehĺbil vzťahy s Afrikou, Áziou, Latinskou Amerikou a Blízkym východom.

Masívne pôžičky, ktoré financovali projekty, však zaťažili chudobnejšie krajiny veľkými dlhmi, čo v niektorých prípadoch viedlo k tomu, že Čína prevzala kontrolu nad týmito aktívami.

Fotogaléria: Si Ťin-pching

Komplexne odstránime obmedzenia prístupu zahraničných investícií vo výrobnom sektore,“ povedal Si Ťin-pching a dodal, že Čína ďalej otvorí „cezhraničný obchod a investície do služieb a rozšíri prístup na trh pre digitálne produkty“, ako aj vykoná reformy štátnych podnikov a v odvetviach, ako je digitálna ekonomika, právo duševného vlastníctva a vládne obstarávanie.

Viac k témam: Čínsky prezident, Hodvábna cesta, Svetové ekonomické fórum, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Prezident Si Ťin-pching sľubuje väčšiu otvorenosť čínskeho trhu a chce vykonať reformy štátnych podnikov © SITA Všetky práva vyhradené.