SprávySvet

UNICEF dostal do Pásma Gazy vodu pre 22-tisíc ľudí na jeden deň, dodanie bolo otázkou života a smrti

21.10.2023 (SITA.sk) – Detskému fondu Organizácie Spojených národov (UNICEF) sa v sobotu podarilo dostať do Pásma Gazy zásoby vody pre 22-tisíc ľudí na jeden deň.

Otázka života a smrti

Viac ako 44-tisíc fliaš pitnej vody bolo súčasťou humanitárnej pomoci v konvoji 20 nákladných áut egyptského Červeného polmesiaca, Svetovej zdravotníckej organizácie a Svetového potravinového programu, ktoré prešli ráno cez hraničný priechod Rafah. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russell povedala, že dodanie vody je „otázkou života a smrti“ pre jeden milión detí v Pásme Gazy, ktoré čelia „kríze kritickej ochrany a humanitárnej kríze“.

„Toto prvé, obmedzené množstvo vody zachráni životy, ale potreby sú okamžité a obrovské – nielen čo sa týka vody, ale aj potravín, paliva, liekov a základných tovarov a služieb. Ak nedokážeme dôsledne poskytovať humanitárne zásoby, čelíme skutočnej hrozbe prepuknutia život ohrozujúcich chorôb,“ varovala Russell.

Škody na vodných systémoch

Najnovší takmer dva týždne trvajúci izraelsko-palestínsky konflikt spôsobil vážne škody na vodných a sanitačných systémoch Pásma Gazy s kapacitou produkcie vody v súčasnosti na úrovni 5 % bežnej úrovne, uviedol UNICEF. Takmer 2,3 milióna obyvateľov v Pásme Gazy podľa neho teraz prežíva na troch litroch vody na osobu denne.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Detský fond vydal naliehavú výzvu na otvorenie všetkých prístupových priechodov do Gazy, aby sa umožnila širšia dodávka humanitárnej pomoci. Spolu s pohybom humanitárnych pracovníkov a naliehavých zdravotných prípadov, ktoré si vyžadujú kritickú lekársku starostlivosť.

Viac k témam: Humanitárna pomoc, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – UNICEF dostal do Pásma Gazy vodu pre 22-tisíc ľudí na jeden deň, dodanie bolo otázkou života a smrti © SITA Všetky práva vyhradené.