SprávySvet

Na severe Pásma Gazy nezostala už žiadna funkčná nemocnica, stali sa hlavným ohniskom napätia

21.12.2023 (SITA.sk) –  Na severe Pásma Gazy nie je po dvoch mesiacoch izraelskej vojenskej operácie žiadna funkčná nemocnica, varovala vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Predstaviteľ organizácie v palestínskej enkláve Richard Peeperkorn povedal novinárom, že nemocnica al-Ahlí bola posledná funkčná nemocnica, ale teraz funguje minimálne. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Hlavné ohnisko napätia

Nemocnice sa stali hlavným ohniskom napätia v novembri, keď izraelská armáda obvinila palestínske militantné hnutie Hamas, že využíva nemocnicu Šífa a iné zdravotnícke zariadenia ako veliteľské a riadiace centrá a uskutočňuje v nich a mimo nich vojenské operácie. Hamas to popiera.

Masívny nedostatok dodávok

V dôsledku izraelských útokov v nemocniciach vyhľadali útočisko tisícky ľudí, čo výrazne obmedzilo schopnosť zariadení efektívne ošetrovať zranených.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Preplnenosť zhoršil ešte masívny nedostatok dodávok, pričom mnohé nemocnice hlásili chronický nedostatok veľmi potrebných základných vecí, ako sú obväzy a lieky.

Izrael tvrdí, že umožňuje prúdenie dostatočnej pomoc do Pásma Gazy, ale Hamas ju konfiškuje a ukrýva zásoby, aby ešte viac zhoršil humanitárnu krízu v oblasti, z ktorej môže viniť židovský štát. Aj toto tvrdenie Hamas popiera.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Hamas, Izraelsko-palestínsky konflikt, Nemocnice, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – Na severe Pásma Gazy nezostala už žiadna funkčná nemocnica, stali sa hlavným ohniskom napätia © SITA Všetky práva vyhradené.