SlovenskoSprávy

Vyhrať voľby podľa Čaputovej neznamená môcť robiť všetko, prezidentka vyzvala k neprijatiu novely Trestného zákona

20.1.2024 (SITA.sk) – Aj po víkende sa poslanci Národnej rady SR vrátia k téme novely Trestného zákona. Do rozpravy k skrátenému legislatívnemu konaniu k vládnej novele je ešte prihlásených niekoľko rečníkov. V piatok rečnili o tomto bode 6. schôdze už ôsmy deň.

Žiadosť o neprijatie novely

Cieľom navrhovaných zmien je napríklad zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry či znížiť tresty za korupciu. Po schválení návrhu na skrátené legislatívne konanie sa bude plénum novele venovať v jednotlivých čítaniach.

K zmenám v trestnom práve vo štvrtok vystúpila v pléne prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vláde Roberta Fica (Smer-SD) odkázala, že vyhrať voľby neznamená môcť robiť všetko.

Zároveň požiadala vládnu garnitúru a poslancov, aby novelu Trestného zákona neprijali. Vyzvala ich, aby akýmkoľvek významným zmenám v trestnej legislatíve predchádzala riadna odborná diskusia a medzirezortné pripomienkové konanie a skonštatovala, že predložená novela Trestného zákona môže byť v rozpore s Ústavou SR.

Prezidentka bude novelu vetovať

Prezidentka už zároveň avizovala, že v prípade, že novelu Trestného zákona parlament schváli, bude ju vetovať. Keďže koalícia má väčšinu, veto prezidentky pravdepodobne prelomí.

Opozičné strany sa plánujú obrátiť na Ústavný súd. Hovoria o únose právneho štátu, rozklade liberálnej demokracie a organizujú protestné zhromaždenia na námestiach slovenských miest.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Korupcia, Novela Trestného zákona, Prezidentka SR, Ústava SR
Zdroj: SITA.sk – Vyhrať voľby podľa Čaputovej neznamená môcť robiť všetko, prezidentka vyzvala k neprijatiu novely Trestného zákona © SITA Všetky práva vyhradené.