SprávySvet

Ruský parlament schválil zákon na konfiškáciu majetku za diskreditáciu armády, chýba už len Putinov podpis

7.2.2024 (SITA.sk) – Horná komora ruského parlamentu po krátkej diskusii schválila návrh zákona, ktorý umožní konfiškáciu majetku ľudí odsúdených za diskreditáciu ruskej armády.

Legislatíva smeruje k Putinovi

Legislatíva, ktorú minulý týždeň rovnako rýchlo schválila dolná komora parlamentu, teraz smeruje k ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi, aby ju podpísal a vošla tak do platnosti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nový zákon bude platiť pre všetkých ľudí odsúdených z verejného podnecovania „extrémistických aktivít“, vyzývania na činy, ktoré by mohli uškodiť bezpečnosti štátu, ako aj spomenutej diskreditácie armády. Netýka sa však konfiškácie nehnuteľností.

Opatrenie posilní tresty

Predseda dolnej komory parlamentu – Štátnej dumy Viačeslav Volodin povedal, že opatrenie posilní tresty pre „zradcov, ktorí hádžu blato na našu krajinu a naše jednotky“ a „zbaví týchto ničomníkov čestných titulov, skonfiškuje im majetok, peniaze a iné cennosti“.

Diskreditácia armády je trestným činom na základe zákona, ktorý Moskva prijala po spustení invázie na Ukrajinu a používa ho na stíhanie opozície. Viacerí aktivisti, blogeri ale aj bežní Rusi pre to dostali dlhé tresty vo väzení.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine vo februári 2024 (fotografie)

Viac k témam: konfiškácia, Nový zákon, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ruský parlament schválil zákon na konfiškáciu majetku za diskreditáciu armády, chýba už len Putinov podpis © SITA Všetky práva vyhradené.