SlovenskoSprávy

Trnava plánuje kúpiť pozemky za milióny eur, získať ich chce od Eduarda Šeba aj Majských

26.2.2024 (SITA.sk) – Trnava chystá veľké nákupy pozemkov za milióny eur. Primátor Peter Bročka zvolal na štvrtok 29. februára mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom majú poslanci rozhodnúť o získaní pozemkov v areáli bývalého cukrovaru neďaleko centra mesta a pozemkov na Coburgovej ulici.

Kapitálové výdavky bude Trnava financovať z päťmiliónového úveru, jeho prijatie schválili mestskí poslanci ešte v závere minulého roku.

Kupovať ich nebude priamo

V areáli bývalého cukrovaru môže mesto získať pozemky s rozlohou vyše 15-tisíc metrov štvorcových za 4,1 milióna eur. Trnava ich však nebude kupovať priamo, ale cez stopercentný podiel spoločnosti UI IPD Development, ktorá ich má v majetku.

Jej jediným spoločníkom je United Industries podnikateľa Eduarda Šeba. Takýto spôsob nadobudnutia majetku schválili trnavskí mestskí poslanci ešte v decembri. Už vtedy dali najavo, že s touto investíciou nebudú mať problém.

Poslanci majú na zastupiteľstve rozhodnúť aj o novom názve spoločnosti po kúpe stopercentného podielu, ako aj o zástupcoch mesta v jej orgánoch.

Zámery s pozemkami

Trnava plánuje pozemky v budúcnosti využiť predovšetkým na výstavbu budov pre občiansku vybavenosť s prevládajúcou funkciou stavieb a zariadení administratívy a verejnej správy, s dôrazom na výstavbu administratívneho úradu mesta.

V súčasnosti si časť pozemkov prenajíma, len nedávno tam radnica zriadila parkovisko. Primátor Peter Bročka ešte počas rokovaní s podnikateľom Eduardom Šebom povedal, že vzhľadom na blízkosť centra a rozvojový potenciál areálu cukrovaru ide o úplne bezpečnú investíciu.

Dodal, že zásadne ide iba do takých obchodov, v ktorých mesto nemôže stratiť. V súvislosti s financovaním pripomenul, že úverové zaťaženie Trnavy je v porovnaní s inými mestami „extrémne nízke“.

Na pozemku je parkovisko

Trnava má možnosť získať do majetku aj pozemky s rozlohou 1,2 hektára na Coburgovej ulici od spoločnosti SIPOX HOLDING, ktorú ovláda rodina Majských.

Na pozemku je už celé desaťročia parkovisko. O kúpe za cenu 800-tisíc eur bude mestské zastupiteľstvo takisto rozhodovať na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok 29. februára.

Viac k témam: Mestské zastupiteľstvo v Trnave, Pozemky, Primátor Trnavy, Výkup pozemkov
Zdroj: SITA.sk – Trnava plánuje kúpiť pozemky za milióny eur, získať ich chce od Eduarda Šeba aj Majských © SITA Všetky práva vyhradené.