Inzercia

Čo robiť, aby vás alergia neobrala o príjemné chvíle života

Alergia sa nazýva chorobou 21. storočia. Každý rok počet ľudí, ktorí ňou trpia, len rastie. 8. júl preto patrí k svetovému dňu alergií, ktorého cieľom je ukázať, že ide o závažné ochorenie, ktoré postihuje ľudí v akomkoľvek veku, no dá sa s ním žiť.

Poukázať na toto závažné ochorenie a spôsoby, ako sa s ním naučiť žiť, sa pokúsime aj v našom stručnom článku. Pokiaľ teda hľadáte v tomto smere odpovede na rôzne dôležité otázky, pustite sa s nami do čítania.

Aké sú príčiny a v akom veku ľudia častejšie trpia alergiami?

Dôvodov je veľa. Precitlivenosť v tele môže spôsobiť čokoľvek, pretože naše telo je vybavené veľmi citlivými senzormi. Hlavným predpokladom je však dedičnosť. Či sa ale genetická predispozícia prejaví alebo nie, závisí od konkrétnych podmienok života a prostredia.

Dokonca aj klimatické zmeny môžu ovplyvniť výskyt alergií, pretože pri prechode z jednej oblasti do druhej sa mení spektrum alergénov – od rastlín až po škodliviny. Alergické ochorenia sa zvyčajne objavujú v detstve, ale môžu sa rozvinúť aj v dospelosti.

Skôr ako siahnete po neoverených radách liečby, konzultujte svoje rozhodnutia s odborníkom. Objednanie k lekárovi online je dnes predsa veľmi jednoduché.

Ako zistíme, že ide o alergiu a nie inú chorobu?

Najjednoduchším a najefektívnejším spôsobom je zber anamnézy. Ak je pacient skutočne alergický, skúsený odborník, ktorého nájdete aj v dobrej alergológii v Trenčíne alebo okolí, to pochopí položením niekoľkých hlavných otázok.

Alergiu však môžete veľmi jednoducho odhaliť aj sami. Ak si napríklad každý rok v tom istom ročnom období všimnete, že sa vám zle spí, musíte mať pri dýchaní tvorené ústa, pretože nos je upchatý, pravdepodobne ide o sennú nádchu, spôsobenú alergiou na peľ. Podobne to môže byť s podráždenou pokožkou.

Príznakmi alergie môžu byť spomínaná nádcha, kýchanie, slzenie, kožné vyrážky, svrbenie a bronchospazmus.

Ako sa pred alergiou chrániť?

V apríli začína obdobie kvitnutia rastlín. Peľ sa v tomto čase usadzuje na slizniciach nosa, očí, úst a vyvoláva silné podráždenie sprevádzané svrbením, kýchaním, opuchmi, kožnými vyrážkami a záchvatmi alergickej bronchitídy. Môže sa objaviť dýchavičnosť, sipot v pľúcach, cyanóza v oblasti nasolabiálneho trojuholníka a ťažoba medzi rebrami. Človek je spravidla alergický nie na jednu rastlinu, ale na niekoľko naraz.

Skúsení alergici na zmiernenie prejavov už dva týždne pred prepuknutím podozrenia na alergiu začnú užívať lieky ako antihistaminiká, inhalujú a umývajú si nos. A ak sa predsa len vyskytnú vážne následky alergie, navštívia spomínaného lekára a užívajú glukokortikosteroidy – čo sú hormonálne lieky, ktoré sú zamerané na zastavenie záchvatu. Najlepšie je, samozrejme, na obdobie kvitnutia zmeniť prostredie, čo vždy nejde a treba len príznaky a prejavy tlmiť.

Pri správnej starostlivosti si telo postupne zvykne, že na alergén nereaguje prudko, čo umožňuje dosiahnuť dlhoročnú remisiu.

Zdroj obrázka: adriaticfoto/Shutterstock.com