PR a inzercia

Elektromotory: Viete, ako fungujú a aké sú ich najbežnejšie typy?

Elektrický motor možno definovať ako rotačný elektrický stroj, ktorý premieňa elektrickú energiu dodávanú cez svoje výkonové svorky na mechanickú sprístupnenú na osi motora. Tento typ elektrického stroja je založený na elektromagnetických silách, ktoré interagujú medzi systémom prúdov a magnetickým poľom.

V každom motore je pevná a pohyblivá časť: stator a rotor, ktoré podľa typu uvažovaného motora preberajú úlohu kotvy a tlmivky. Poďme si o tomto zariadení povedať niečo viac, aby spolu so špeciálnym pohonom TMP 25 vytvárali dokonalú súhru pohybu.

Aké typy motorov existujú?

V priebehu rokov boli navrhnuté a študované rôzne a univerzálne elektromotory, z ktorých je dnes  možné identifikovať 3 veľké rodiny, do ktorých patria:

  • Synchrónny motor
  • Asynchrónny motor
  • DC motor

Synchrónny motor

Je stroj, vo všeobecnosti trojfázový, dvakrát štartovaný, pretože jeho spúšťacie vinutie je štartované  samostatným zdrojom jednosmerného prúdu.

Pohyblivá časť sa otáča okolo stredovej osi a jej rotáciou dochádza k opätovnému uzavretiu siločiar poľa (napríklad prítomnosťou elektromagnetu).

Keďže ide o rotačnú štruktúru, je tu stacionárna cievka ponorená do magnetického poľa konštantnej hodnoty, ktorá sa však otáča vzhľadom na cievku.

Ak by cievka zostala nehybná a namiesto toho by otáčala pole, účinky by sa nezmenili. Prevádzková rýchlosť synchrónneho stroja je prísne spojená s frekvenciou napätia generovaného alebo privádzaného na jeho svorky.

Asynchrónny motor

Asynchrónny motor je veľmi jednoduchý stroj, tiež tvorený statorom a rotorom. Jeho rýchlosť otáčania nie je striktne spojená s frekvenciou siete.

Vo všeobecnosti sa uprednostňuje použitie trojfázových asynchrónnych motorov, ktoré nevyžadujú takmer žiadnu údržbu, čo z nich robí perfektných kandidátov v aplikáciách, ktoré zahŕňajú vkladanie motorov do neprístupných oblastí.

 

Pre malé a stredné výkony s rovnakým vyrobeným krútiacim momentom sú menšie a ľahšie ako jednosmerné motory.

DC motor

Je rotačný stroj, ktorý poskytuje napájanie jednosmerným prúdom. Ukázal sa ako pomerne komplikovaný, no pre niektoré aplikácie nevyhnutný, pretože jeho úprava je pomerne jednoduchá.

Počet otáčok motora sa mení v závislosti od zmeny prúdu a tým aj zaťaženia. Táto vlastnosť je užitočná najmä v prípadoch, keď sa motor musí použiť na pohon ťažkých bremien pri štarte, ako napríklad v elektrickej trakcii alebo v zdvíhacích zariadeniach.

Vyberte si preto správne a o pohon dôležitých spotrebičov alebo strojov bude postarané.

Zdroj obrázka: natatravel/Shutterstock.com