PR a inzercia

Prečo sa význam urologickej prevencie neoplatí podceňovať?

November je mesiac venovaný urologickej prevencii, no napriek veľkej osvete a informovanosti o význame tohto problému, absolvuje preventívnu prehliadku u urológa iba 20 % mužov. A pritom je prostata a jej rakovina po 40. roku života najčastejším problémom u tohto pokolenia.

Aj vznik neplodnosti a rôznych iných ochorení, ktoré sú spojené s vekom, genetikou a nezdravým  životným štýlom dokáže včas diagnostikovať a odstrániť len dobrý urológ.

Prevencia je preto najužitočnejším nástrojom včasnej diagnostiky, o ktorej význame si v našom článku všetko dôležité povieme.

Prečo je dôležité absolvovať pravidelné urologické prehliadky?

Ako sme si spomínali, prevencia je jediný nástroj, ktorý môžeme použiť na včasnú diagnostiku ochorenia. V urologickej oblasti je tento princíp platný pre diagnostiku patológií mužského a ženského močového systému a v andrologickej oblasti pre diagnostiku patológií mužského pohlavného systému.

Ktorý vek rozhoduje o návšteve urológa?

Urologická prevencia pri absencii špecifických porúch alebo rodinnej anamnézy môže začať po 45. roku života. Ak sa počas návštevy nevyskytnú žiadne zvláštne podmienky, kontrola sa vykonáva každoročne. Andrologická prevencia je na druhej strane zaujímavá pre mladých ľudí, aby sa ňou identifikovali akékoľvek problémy súvisiace s plodnosťou. Urológa môžete ale kedykoľvek navštíviť aj v prípade záujmu o bezbolestnú frenulotómiu.

Ktoré príznaky netreba podceňovať?

Príznaky častého a bolestivého močenia, malá sila prúdu moču, pálenie, prítomnosť krvi v moči či dlhodobé a bezdôvodné poruchy erekcie a ejakulácie, to všetko sú scenáre, pri ktorých je vhodné podstúpiť návštevu špecialistu bez ohľadu na vek.

Aby ste predišli nepríjemným ochoreniam tohto charakteru, je tiež veľmi dôležité dbať na správnu životosprávu. Predpokladom dobrej prevencie je predsa pravidelná a zdravá životospráva a vyvážená strava, no vždy je lepšie, ak tieto kroky sprevádza aj pravidelná prehliadka u špecialistu, ktorý dokáže odhaliť rôzne skryté chyby.

Zdroj obrázka: Pixel-Shot/Shutterstock.com