Nezaradené

Žalúzie alebo rolety? Čo chráni váš domov pred silným slnkom lepšie?

Ako zástenu na ochranu súkromia na okno si môžete vybrať medzi roletami a žalúziami, ktoré sa inštalujú do interiéru aj exteriéru. Ktorá tieniaca technika vás ale pred zvedavými pohľadmi susedov a silnými lúčmi slnka ochráni lepšie?

Odpoveď na všetky tieto a iné dôležité otázky nájdete nižšie.

Prečo uprednostniť rolety?

Roleta môže byť vnútorným i vonkajším typom tienenia okien. Závisí od toho, čo uprednostňujete. Vo všeobecnosti plnia moderné rolety viacero funkcií a slúžia ako:

  • ochrana proti hluku a poveternostným vplyvom,
  • tepelná izolácia,
  • ochrana proti vlámaniu,
  • „repelent“ proti hmyzu.

Samozrejme, veľmi veľa závisí aj od materiálu. Interiérové látkové rolety majú výhodu v tom, že na ich inštaláciu často nepotrebujete žiadne špeciálne náradie ani odborníka.

Postarajú sa o dokonalý tieň

V lete ponúkajú rolety aj spoľahlivú tepelnú ochranu. Na rozdiel od čisto mechanických systémov ponúkajú rolety s elektrickým pohonom podstatne viac pohodlia. Vnútorné boxy alebo rúrkový motorový pohon s neviditeľným napájaním si však vyžadujú drážkovanie a sekanie do muriva  a omietky. Jednoduchším riešením sú preto mechanicky ovládané predné interiérové rolety, ktoré sa veľmi dobre udržiavajú aj v čistote.

Aké pohodlie dokážu vytvoriť žalúzie?

Nastaviteľné a obojstranné lamely klasickej žalúzie bývajú široké od 16 do 50 milimetrov a sú spojené bočným ťahom. Rovnako ako u roliet sa používajú rôzne druhy materiálov, napr

  • hliník,
  • drevo,
  • PVC a iné plasty.

Ako nastaviteľná ochrana pred slnkom sa žalúzie umiestňujú buď vo vnútri alebo mimo okna. Na tento účel sú na trhu dostupné rôzne systémy tých najodolnejších a pritom štýlových žalúzií.

Stačí si vybrať správny rozmer, typ materiálu a presvedčiť sa o výhodách, ktoré táto tieniaca technika ponúka priamo v praxi.

Zdroj obrázka: Palatinate Stock/Shutterstock.com