PR a inzercia

Zaspite rýchlo: Týchto 5 trikov vám v tom pomôže!

Ďalšia bezsenná noc je za vami a vyhliadky na tie ďalšie nie sú o nič lepšie? Ani teplé mlieko a počítanie ovečiek vám nepomáha zaspať? Potom vyskúšajte našich päť trikov na lepší spánok.

Bez pokojného spánku môže telo vykonávať regeneračné procesy len čiastočne. Naopak, objavujú sa ťažkosti so sústredením, znížená výkonnosť či nepríjemné psychické problémy. Ak poruchy spánku trvajú dlho, celé telo je zmätené. Dýchanie, krvný tlak, telesná teplota, hormóny, metabolizmus – všetko sa doslova zblázni.

Aby ste sa tomu vyhli, máme pre vás päť tipov, ktoré vám pomôžu zaspať.

Vyžeňte starosti z postele

Chcete rýchlo zaspať, aby ste boli na druhý deň fit? Namiesto toho sa však v posteli prehadzujete. Nepríjemné – no niet sa čo čudovať, ak si svoje problémy a starosti s peniazmi, vzťahom či pracovný stres beriete so sebou do postele.

Sa snažte sa preto zo svojej mysle a spálne vyhnať všetky stresujúce myšlienky. To však neznamená, že by ste mali svoje starosti odložiť. Práve naopak. Namiesto toho sa s nimi vedome zaoberajte len v určitú dennú dobu a nie niekoľko minút pred vstupom do postele. Uvidíte, že sa vám potom na kvalitnom matraci bude zaspávať oveľa lepšie.

Ak máte problémy zaspať, vstaňte

Ak nemôžete zaspať, nezostávajte dlho v posteli. Prečo? Existuje riziko, že si mozog časom spojí obdobie odpočinku s nespavosťou, čo nie sú to ideálne podmienky pre lepší spánok. Ak nezaspíte po 15-20 minútach po uľahnutí, vstaňte a urobte niečo relaxačné, ak nie nudné.

Vymeňte matrace

Nesmierne dôležité pre dobrý spánok sú podmienky, ktoré si môžete vytvoriť. Najlepším spôsobom na to sú postele a v nich pohodlné pružinové matrace. Také, ktoré sa postarajú o dokonalé kopírovanie a správnu oporu tela počas spánku a navodia pohodlie.

V opačnom prípade bude vaša snaha o rýchle zaspávanie márna. Tak na správny výber týchto doplnkov myslite.

Relaxujte správnou technikou

Relaxačné techniky sú mocné nástroje, ktoré vám pomôžu zaspať. Užitočná je nielen joga a hudba, ale aj relaxačná hra mysle. Oklamte svoj mozog predstavou pekného a tichého miesta. Je len na vás, či si zo svojej pamäti vyberiete fiktívne alebo skutočné miesto.

Mentálne môžete byť na Maldivách, na svojej obľúbenej trailovej bežeckej trase alebo na pastvine s ovcami. Hlavná vec je, že vás táto predstava uvoľní a nechá myslieť na príjemné veci, aby ste mohli blažene zaspávať.

Žiadny alkohol a ťažké jedlo pred spaním

Príliš veľa piva alebo pohárov po práci môže byť „zabijakom“ spánku. Aj keď sa mnohým ľuďom po poháriku piva často lepšie zaspí, netrvá to večne. Alkohol znižuje mozgovú aktivitu a vypína kolotoč myšlienok. Takže zaspíte rýchlejšie. Účinok však často nevydrží, pretože po prvej pokojnej polovici noci často nasleduje nepokojná druhá polovica.

Je to preto, že vaše telo má na práci dve veci: odbúrať alkohol a zregenerovať sa. Okrem toho alkohol zvyšuje nutkanie na močenie a dehydruje organizmus. V noci tak musíte často chodiť na toaletu alebo ste extrémne smädní, čo prirodzene narúša váš spánok.

Skúste to všetko zmeniť a vytvoriť si na spánok to správne prostredie. Efekt sa dostaví rýchlo.

Zdroj obrázka: amenic181/Shuttertock.com