PR a inzercia

Ste pripravení na poľovnícku sezónu v chladnom počasí?

Zima je tu, čo znamená, že ak ste poľovník, s príchodom chladného počasia sa poľovačka môže pre vás stať cvičením vo vytrvalosti. Avšak, so správnym zimným poľovníckym vybavením môžete náročným podmienkam pri tejto činnosti pomerne jednoducho odolávať.

Tu je návod, ako si vybrať a vybaviť sa na lov v chladnom počasí tou najlepšou výbavou.

Viac vrstiev oblečenia sa rovná väčšiemu komfortu

Vrstvenie oblečenia, ktoré patrí medzi základné poľovnícke potreby, je dobré, pretože umožňuje prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam a používať rovnaké kúsky v rôznych ročných obdobiach. Ak je vám príliš teplo alebo príliš zima, môžete jednoducho odstrániť alebo pridať vrstvu na úpravu telesnej teploty.

Základné vrstvy

Hlavným účelom základnej vrstvy (nazývanej aj termo alebo dlhé spodné prádlo) je odvádzať studený pot z pokožky. Základné vrstvy môžu tiež poskytnúť extra teplo a ochranu pred slnkom. Merino vlna je jednou z najlepších tkanín základnej vrstvy, pretože prirodzene odvádza pot, je odolná voči zápachu a reguluje telesnú teplotu za každého počasia.

Stredné vrstvy

Medzi vašou základnou vrstvou odvádzajúcou pot a nepremokavou vonkajšou vrstvou by mali byť teplé, izolačné stredné vrstvy. Tie zvyšujú vašu teplotu a pomáhajú blokovať vietor.

V prípade stredných vrstiev máme niekoľko populárnych možností, medzi ktoré patria:

  • Fleece – mäkký a super teplý, fleece sa dodáva v rôznych gramážach na zvládnutie rôznych teplôt, pričom ťažšie váhy sa rovnajú väčšiemu teplu.
  • Puffa – priadza plnená páperím alebo syntetickým izolačným materiálom na zachytenie vášho telesného tepla pre špičkový pomer tepla a hmotnosti.
  • Softshell – elastický a vysoko priedušný, s dobrou rovnováhou tepla a ochrany pred vetrom/mokrým počasím.

Niektoré fleecové nohavice a fleecová čiapka veľmi dobre dopĺňajú balíček teplého outdoorového oblečenia.

Vonkajšie vrstvy

Na poľovačku si vždy vezmite odolnú bundu do dažďa, ktorá vás ochráni pred vetrom, dažďom a snehom. Vyberte si bundu, ktorá uvádza hodnotenie nepremokavosti 10K+ a hodnotenie priedušnosti 5K+ (aby ste mohli odvádzať pary potu). Je len na vás, či si vyberiete niečo ľahké a zbaliteľné alebo niečo extra odolné s dlhším krytím.

Okrem komfortu a kvality poľovníckeho oblečenia, nezabudnite aj na jeho dobré krycie schopnosti. Teda fakt, ako dobre dokážete v prírode so zvoleným oblečením splynúť. Kvalitné poľovnícke maskovacie oblečenie vás môže ochrániť pred tým, aby vás zbadali zvieratá na vašich lovoch a s pomocou výkonného puškohľadu ste ešte jednoduchšie potom zamierili na svoj cieľ.

Zdroj obrázka: PRESSLAB/Shutterstock.com