PR a inzercia

6 jedál a nápojov, o ktorých je vedecky dokázané, že vás zahrejú

Keď sa počasie ochladí, polievky alebo čaje sa stávajú nedostatkovým tovarom, pretože od týchto tekutých pokrmov a nápojov chceme, aby nás príjemne zahriali. Nie sú to však jediné možnosti, ktoré môžete za týmto účelom využiť. Existuje aj niekoľko ďalších typov, pomocou ktorých si môžete ohrev tela v krutej zime príjemne vychutnať.

Poďte sa spolu s nami na ne pozrieť.

Káva

Verili by ste nám, keby sme povedali, že veľmi dobre človeka zahreje ľadová káva, prípadne nemusí byť ani ľadová ale studená?

V tomto prípade nejde ani tak o teplotu nápoja, ale vysoké množstvo kvalitného kofeínu vo výberovej lahodnej káve, ktoré stimuluje váš metabolizmus a povzbudzuje vaše telo k spaľovaniu paliva. Najlepšie samozrejme urobíte, ak ju vypijete bez prísad v podobe smotany, cukru a mlieka, pretože tieto dochucovadlá sa okamžite rozložia a spôsobia viac škody ako úžitku.

Čerstvý zázvor

Nielen káva, ktorá sa pre svoje mnohé výhody stáva dokonalým darčekom pre obchodných partnerov, ale aj iné potraviny v kuchyni môžu náš organizmus v zime zahriať.

Zázvor je ďalším takýmto spôsobom, ako rozprúdiť krv v tele, čo vám pomôže zahriať končatiny a zbaviť sa zimomriavky.

Aj keď by ste mohli byť v pokušení dať toto korenie do jedla alebo polievky, svoje výhody maximalizujete, ak budete koreň jesť surový. Podobné, ale menej viditeľné účinky získate aj z inej koreňovej zeleniny, ako je mrkva alebo repa. Pri konzumácii zázvoru však treba myslieť na množstvo. Denná bezpečná dávka je maximálne 5 gramov.

Kajenské korenie

Zahriať vás môže aj pikantné jedlo. Paprika v podobe korenia je ideálne riešenie. Jej hrejivý účinok, ktorý sa využíva aj pri liečbe rôznych bolestí tela, je spôsobený chemikáliou nazývanou kapsaicín, ktorá sa nachádza vo všetkých paprikách, čo znamená, že podobné výsledky zažijete aj s jalapenos a habaneros.

Arašidy

Arašidy majú vysoký obsah vitamínu B-3, ktorý podporuje prietok krvi a naštartuje váš metabolizmus, čo sú dve kľúčové zložky pri vyhýbaní sa prechladnutiu. So zdravými tukmi a množstvom bielkovín sú inteligentnou maškrtou v každom ročnom období, no pomôžu vám aj v boji s klesajúcimi teplotami.

Hnedá ryža

Hnedá ryža je komplexný sacharid, ktorý sa v tele pomaly rozloží v priebehu času, čo vedie k predĺženému uvoľňovaniu energie a (uhádli ste) aj tepla.

Kokosový olej

Podobne ako arašidy, aj kokosový olej je plný zdravých tukov, ktoré sa namiesto náhradných pneumatík menia na palivo. Opäť v podstate podporujete svoj metabolizmus, aby robil to, čo robí: generoval energiu, vďaka ktorej sa cítite teplo, nehovoriac o ďalších výhodách kokosového oleja, ako sú jeho antivírusové vlastnosti a vlastnosti stabilizujúce hladinu cukru v krvi.

Zdroj obrázkov:

  1. denira/Shutterstock.com
  2. New Africa/Shutterstock.com