Inzercia

Zdravé zuby po celý život: Ktoré vitamíny sú pre ústnu dutinu dôležité?

Ak je návšteva zubára súčasťou vašej polročnej agendy zubnej profylaxie, robíte pre svoje zdravie a zuby to najlepšie. Okrem pravidelnej zubnej profylaxie však existuje aj ďalší prístup k prevencii poškodenia zubov, ktorým je zdravá strava.

A zoznam takýchto zdravých potravín, ktoré prospievajú vašim zubom rovnako dobre ako kvalitné zubné pasty, vám predstavíme v našom článku.

Potraviny s vitamínom A

Vitamín A nepodporuje priamo zuby, ale je dôležitý pre ústnu flóru. Je nevyhnutný pre zdravú ústnu sliznicu. Je vybavený zmyslovými a chuťovými receptormi a plní tak dôležitú funkciu v ústach. Urobte preto niečo dobré pre svoju ústnu sliznicu a doprajte si potraviny obsahujúce vitamín A! Patria sem napríklad mrkva, špenát, brokolica, paradajky alebo marhule.

Vitamín C

Vitamín C pomáha nielen pri jednoduchom domácom bielení zubov, ale tiež podporuje zdravie nášho organizmu vo viacerých smeroch. Na jednej strane posilňuje imunitný systém, vďaka čomu to majú baktérie a vírusy ťažšie. A dokonca to platí aj pre oblasť ústnej dutiny.

S baktériami, ktoré spôsobujú paradentózu alebo kazy, dokáže telo s vitamínom C lepšie bojovať. Vitamín C je tiež dôležitou zložkou dentínu a podporuje tiež tvorbu kolagénu v ďasnách. Vitamín C nájdete v kapuste, špenáte, čerešniach, citrusovom ovocí a šípkach.

Vitamín D

Vitamín D je známy ako „slnečný vitamín“, pretože v tele sa najlepšie tvorí pomocou slnečných lúčov. Ale rovnako správne je nazývať vitamín D aj „vitamínom zubov“. Pretože tam pomáha ukladať dôležité látky ako vápnik či fosfor. Vitamín D tiež robí zuby tvrdšími, a teda robustnejšími  či odolnejšími. Vitamín D obsahujú potraviny ako losos, ovsené vločky, maslo, mlieko alebo vajcia.

Fluorid pre zdravé zuby

Je známe, že fluorid je dobrý pre zuby prinajmenšom odvtedy, čo ho propagujú mnohé značky zubných pást. A je to pravda: fluorid robí sklovinu (t.j. vonkajšiu vrstvu zuba) robustnejšou. Zuby sú menej citlivé a obrana proti bakteriálnemu poškodeniu a útokom kyselín sa stáva účinnejšou. Fluorid tak priamo chráni pred tvorbou zubného kazu.

Fluór sa nenachádza len v zubnej paste, stopový prvok dôležitý pre telo a zuby obsahuje aj jedlo. Napríklad maslo, losos, morská soľ, krevety a vlašské orechy. Strava zdravá pre zuby by preto rozhodne mala obsahovať potraviny s obsahom fluóru a vyššie spomenutých vitamínov. Naopak, vyhýbať by ste sa mali cukrom, myslieť na pravidelnú hygienu zubov a uvidíte, že vám budú vaše zuby slúžiť naozaj dlho.

Zdroj obrázka: Cryptographer/Shutterstock.com